Saturday, July 18, 2009

Lootustandev korvpallipõlvkond läks Eestile kaduma

Tanel Tein surub lõpusekundil palli korvi ning Eesti on alistanud tugeva Türgi. Üllatuseks jookseb võitjate pingi juurde türklaste tänane NBA staar Hidayet Turkoglu ja avaldab eestlaste mängu üle vaimustust.

Kirjeldatud episood ei pärine korvpallifänni unenäost, vaid vaieldamatult Eesti ühe edukaima noortekoondise aastatetagusest võidumängust tugeva Türgi üle.Edasipääsuga EMi alagrupist i-le punkti pannud 1995. aasta noorte korvpallikoondis oli sama tsükli raames jõudnud kontrollmängudes võita juba ka Venemaad ning tulnud aasta vanemate seas nii Baltimaade kui ka Skandinaavia meistriks. Eesti noortevõistkondade jaoks haruldast edu nautinud U-18 korvpallikoondislasi ootas ees suur tulevik.

Nii ka läks. Suur tulevik ootaski neist mitut, ent korvpalli mängib nüüdseks ainult üks – Tanel Tein. Elu sunnil teistele elualadele siirdunud koondislastest on praegu kindlasti tuntuim poliitilist karjääri tegeva Jüri Ratase nimi.Ka Standfordi ülikooli lõpetanud ja nüüd ühe New Yorgi investeerimispanga tururiskianalüütikuna ja tarkvaraarendajana töötav Oliver Kaljuvee ei ole just väga vilets poiss. Kuid suur tulevik ootas ees ka teisi selle võistkonna liikmeid.Tallinnas tegutseva jäähalli aktsionär ja juhatuse liige, autopesulateketi omanik, Eesti korvpallikoondise füsioterapeut, Eesti suurima elektroonikafirma logistikadirektor, Nike’i maaletooja turundusjuht, on vaid mõned märksõnad, millega toonase U-18 korvpallikoondise liikmed ennast praegu tutvustada võivad.

Põhjuseid, miks kuraditosin aastat hiljem parimasse korvpalluriikka jõudnud meestest vaid Tein korvpalliga leiba teenib, on kindlasti rohkem kui üks.Tolleaegsete koondislaste poolt ohtralt kiidetud treener Robert Raamat toob peamise põhjusena esile seda, et pärast spordikooli lõppu puudus jätkamiseks loomulik väljund.«Üksikisiku suhtes oli süsteem olematu,» nentis Raamat.

«Välja lõi Eesti korvpalli vana probleem, kus noorteklassides säranud poisid teatud vanuses lihtsalt unustatakse.» Loomulikult oleks naiivne loota, et meeskonna kooshoidmisel oleks kõigist Teini tasemel mängumehed kasvanud. Kuid Ratase hinnangul tehti noormängijatele karuteene just sellega, et Eesti esiliiga meistriks tulnud noortekoondis ei mänginud kõrgliigas edasi oma jõududega, vaid see liideti toonase meistriliigaklubi Kameega. «Usun, et paljudele meist sai võistkonna lagunemine saatuslikuks,» tõdes ta.

Toonase noortekoondise keskmängija, nüüd elektroonikafirma logistikadirektorina töötava Erkko Linnase mäletamist mööda üritas ikkagi enamik poisse pärast meeskonna lõhkumist tippkorvpallis läbi lüüa.«Kuid kellel jäi puudu pikkusest, kes lihtsalt unustati,» meenutas Linnas.

«See oli tolle aja viga. Kõik meeskonnad ajasid taga Kalevi korvpallureid.» Loevad pisiasjadKas parema süsteemi korral oleks keegi neist poistest ka tegelikult praegu Kalevis või mõnes veelgi paremas klubis, jääb meile alatiseks teadmata. Teini hinnangul oleks asjaolude parema laabumise korral mitmel poisil piisavalt võimalusi leidunud.Eriti on teda kurvastanud praegu Eesti korvpallikoondise füsioterapeudina töötava Martin Vahimetsa saatus. Toona EMi turniiri raames mitmes mängus meeskonna liidriohjad Teinilt enda kätte haaranud ja tugeva korvpalliriigi Hispaania eakaaslasi koguni 37 punktiga kostitanud Vahimetsal enda tõestamiseks korralikku võimalust ei tekkinudki.Teini sõnul olid 1995. aastal, kui ta ise meistriliigaklubi Tartu Gaasi meeskonda siirdus, treenerite valikud ja eelistused sellised, et Vahimetsale ei antud võimalust.«Arvan, et temal olid eelduseid saada arvestatavaks mängumeheks,» nentis Tein.

Treener Raamatu hinnangul saabki paljudele noortekoondise mängijatele saatuslikuks just see, et spordikooli lõpetades kulub meistriliiga tegija tasemele jõudmiseks veel nii mõnigi aasta.Kohe mängumeest vajava treeneri käe alla sattudes kipuvad mängijad aga suurema osa ajast pingil istuma. «Seetõttu avavad noorteklassis suure mänguajaga harjunud poisid lisaks korvpallile veel ka teisi uksi nagu näiteks töö ja õppimine,» põhjendas Raamat.

Teini esiletõstetud ja mitme toonase meeskonnakaaslase poolt Aivar Kuusmaaga võrreldud Vahimets kinnitabki nüüd, et toonasesse meistriliiga klubisse pääsedes polnud ta enam põhimees ning pingipoisina jätkamiseks motivatsioon puudus. «Selle tulemusena tuli hakata ka prioriteete ümber vaatama,» tunnistas ta.

Selleks, et noorteklassides säranud mängijad Eesti korvpalli jaoks ka tulevikus kaduma ei läheks, räägib toonase võistkonna üks stabiilsemaid punktitoojaid, praegu New York’s Lehman Brothers’i nimelises investeerimispangas töötav Oliver Kaljuvee, ühe loo oma lapsepõlvest.«Andres Sõbra avastatud Martin Müürsepp ei olnud nooruses kuigi pikk, aga mu vanem vend Jürgen kutsus ta trenni kaasa,» meenutas Kaljuvee. «Martin olevat sellel saatuslikul päeval, kui esimene trenn toimus, oma maja ees lumemme ehitanud ja alguses öelnud, et kuna ema oli talle kodus suitsukana valmistanud, siis tema mingit korvpalli mängima ei lähe.»

Noorkorvpallurite kadumine sõltubki tihti pisiasjadest, vahel isegi esialgu mõtetuna näivatest juhtumitest. Fakt on aga see, et Eesti korvpall ei ole Müürsepa-suguste üksikute tippudega kunagi hiilanud.

Edu on saavutatud ikka pikalt koos mänginud meeskondadega. Kui palju tulevikuväljavaadetega noorkorvpallureid hoolimatuse ja süsteemi puudulikkuse tõttu tegelikult kaduma on läinud, ei tea meist praegu enam kahjuks keegi. Treener Raamatu arvates on viimastel aastatel olukord paranenud «Paljude võistkondade tuumikud on suhteliselt noored ja nad saavad ka vajalikul määral mänguaega,» viitas ta.


Kui me seni oleme oma edukatesse noorkorvpalluritesse niivõrd ükskõikselt suhtunud, siis kas meil nüüd üldse on õigust loota Eesti korvpalli uut tõusu? Sarnaselt mängijatega ei ole korvpalli juures vastu pidanud ka Raamat ise. «Pidin vahetama elukutset, kuna isiklik elu oli varemetes. Treenerina tegutsedes olid isiklikud elutingimused ebanormaalsed,» põhjendas ta. «Alates 2005. aastast töötan ehitajana Soomes, kus olen lõpuks saavutanud inimesele töötegemiseks vajalikud väärtused nagu tunnustus, mitmekülgne töö ja materiaalne rahulolu.»

No comments:

Post a Comment

 
pageTracker._trackPageview(); } catch(err) {}